August 10, 2021 Crowdsensing Eva Zupancic
Crowdsensing KumuluzCrowdsensing Električna vozila

Je upravljane polnjenja baterije električnega avtomobila zahtevno?

Električna vozila so že sedanjost in hkrati predstavljajo zeleno prihodnost. Najpomembnejši element električnih vozil so njihove baterije in polnjenje le-teh. Ker trenutno razširjenost eklektičnih polnilnic še ni primerljiva s bencinskim črpalkami, je pri električnih avtomobilih potrebno stanje baterije še posebej pozorno upravljati, kar predstavlja enega glavnih zadržkov pri nakupu električnega avtomobila. Na podlagi tega so se pojavile potrebe po razvoju rešitev za polnjenje in upravljanje baterij električnih vozil. Tovrstne rešitve zahtevajo mehanizme za zbiranje podatkov iz senzorjev in mobilnih naprav, integracija različnih virov, protokolov in vmesnikov, ki se uporabljajo pri prenosu podatkov med električnimi vozili, polnilnicami in drugo infrastrukturo, varno shranjevanje, in analizo podatkov.

Ali lahko tako rešitev razvijemo tudi drugače?

Inovativen pristop k razvoju aplikacije za upravljanje življenjskega cikla polnjenja električnih vozil je zbiranje potrebnih podatkov brez direktne integracije z električnim vozilom in polnilnico. Platforma KumuluzCrowdsensing omogoča avtomatsko zbiranje in procesiranje podatkov iz različnih virov in različnih vrst. Relevantni podatki za potrebe upravljanja polnjenja električnih vozil predstavljajo:

  • geo-lokacijski podatki (poti, zemljevidi polnilnic),
  • podatkov iz senzorjev mobilnega telefona (hitrost vožnje, pospeški, svetloba),
  • zunanji podatki (vreme, stanje na cestah, čas)
  • podatki o uporabniku (način vožnje, potrebe in želje po postankih, zadovoljstvo),
  • podatki o vozilu (uradne specifikacije, zbiranje podatkov iz izkušenj).

Podatki o električni polnilnici

Na podlagi zbranih podatkov lahko z uporabo ustreznih analitičnih metod pridobimo informacije o stanju baterije, izračunamo doseg, predlagamo optimalno pot, vozniku svetujemo glede načina vožnje, vključimo smiselne postanke ob polnilnicah, itd.
Uporaba platforme KumuluzCrowdsensing kot back-end rešitve razvoj mobilne aplikacije za upravljanje polnjenj električnih vozil bistveno pohitri in poenostavi. Za več informacij in demonstracijo platforme nam pišite info@kumuluz.com.

Vključite se v naš poštni seznam

Vključite se v poštni seznam in prejemajte informacije o zadnjih novostih in posodobitvah.